ciekawostki - słonie
 

strona główna
Kontakt
psy
koty
myszoskoczki
ptaki
chomiki
konie
tygrysy
słonie
delfiny
lwy
koala

                                                 ciekawostki o słoniach


Na Ziemi żyją dwa gatunki słoni: słoń indyjski oraz słoń afrykański. Słonie afrykańskie to największa żyjące obecnie zwierzęta lądowe. Gdy urodzi się słoniątko waży ono ponad 100 kg. Dorosły słoń waży do 6 ton i będzie miał prawie 4 m wzrostu. Słoń jest tak ciężki, że musi spać w pozycji stojącej. Nie jest w stanie przeskoczyć przez najmniejsza przeszkode. Słonie uwielbiają wodę. Nabierają jej trąbą i urządzają sobie prysznic.



Uszy słonia mają dla niego dużą wartość, gdyż umożliwiają mu chłodzenie się. Je i pije trąbą zakończoną dwoma bardzo ruchliwymi wyrostami. Posługują się trąbą jak rękami. Równie łatwo mogą podnieść ogromną kłodę i mały listek. Małe słoniki lubią ssać swoją trąbę - zupełnie jak dzieci, które wkładają do buzi palec. Niekiedy pomaga sobie kłomi. Kły zbudowane są z nie pokryte szkliwem zębiny.



Chcąc zjejść korę, zdzierają ją z drzew kłami. Słoń jest zierzęciem spokojnym, lecz gdy czuje się zagrożony nie zawaha się zaatakować (nawet lew mu ustąpi).







 
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=